A FreeBees története
Csapatunk 2004 tavaszán alakult, köszönhetően négy vállalkozó kedvű hallgatónak a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karáról. Az alapító atyák illetve anyák egyike, az ózdi származású Érsek Kitti már korábban megismerkedett a korong dobásának művészetével, és ő volt az, aki megfertőzte Debrecent is a rohamosan terjedőnek koránt sem mondható frizbilázzal.

Legenda
A legenda szerint Kitti egy nap koronggal felfegyverkezve érkezett meg Kormos tanár úr statisztika előadására, ezért az óra előtt többen elkérték tőle a diszket, és rákérdeztek, miért járkál egy tányérral a kezében. Hősnőnk magában mosolyogva mesélte el, hogy ő bizony egy ultimate frizbi nevezetű sportot űz, és épp az országos bajnokságra készül városa csapatával. Hogy nyomatékot adjon szavainak, elmagyarázta az alapvető szabályokat, majd a hitetlenkedők kedvéért be is mutatott néhány dobást. Mindennek persze az lett a következménye, hogy Kittó és még jó páran elkéstek az óráról, de a rettegett nevű, már említett tanár úr annyira abszurdnak tartotta a késésre felhozott magyarázatot, hogy megrovó szavak helyett, ő maga is kipróbálta a korongot. A történet ismerői hajlamosak kihagyni a meséből, hogy Kittinek elsőre nem sikerült a szigorlata. Hogy az említett késésnek mindehhez mennyi köze volt, a kar statisztika tanáron kívül nem sokan tudják a választ.

Csapatalapítás
Miután az első azonosítatlan repülő objektum feltűnt Debrecen légterén, Kittó néhány haverja - Kingi, Patya, Béca és Fogyi - úgy döntöttek, hogy megnézik maguknak, hogyan is zajlik egy ilyen verseny. Elkísérték hát barátnőjüket az országos bajnokság helyszínére, és végül annyira megtetszett nekik a játék, hogy még a nyár folyamán csapatot verbuváltak, 2004 őszén pedig már részt is vettek életük első tornáján. Természetesen a fiatal alakulat nem sok eséllyel indult neki a versenynek, pedig a szervezők, figyelembe véve a csapat korát és képességeit, a női mezőnybe sorolta be a lelkes kezdőket, tudván, hogy fiúk is vannak a társaságban. A nem éppen bíztató előjelek, és a női mezőnyben is valószínűsíthető csúfondáros vereségtől való félelem ellenére a csapat megnyerte első mérkőzését, és bár később beleszaladt néhány nagyobb pofonba, végül harmadik helyen, azaz dobogón végzett. Az akkori csapattagok ehhez csak halkan vagy egyáltalán nem fűzik hozzá, hogy négy csapat közül érték el ezt a sikert.

Versenyszervezés
Az első pozitív élményeket követően a debreceniek több tornán is részt vettek, sőt jogot szereztek rá, hogy ne csak a hölgyek mezőnyében próbálják ki magukat. A sport magyarországi őshonában, Ózdon, majd Piliscsabán is feltűnt a szárnyát bontogató csapat, majd 2005 tavaszán, tehát kevesebb, mint egy évvel a megalakulást követően - az akkor már FreeBees névre keresztelt klub - elvállalta az Országos Teremfrizbi Bajnokság megszervezését. A rendezvény nagy sikert aratott frizbis berkekben, és azóta is éves rendszerességgel Debrecen ad otthont e rangos tornának. Röpke egy-másfél év alatt tehát Debrecen is szerves részévé vált a magyar frizbiéletnek, és ezzel beírta magát az ultimate történelem magyar nagykönyvébe.

Egyesületté válás
A szervezettség következő lépcsőfokát 2008 januárja jelentette, amikor a csapat tagjainak részvételével megalakult a Debreceni Frizbi Egyesület, amely küldetésének tekinti az edzések és versenyek szervezésén túl a frizbi népszerűsítését, valamint utánpótlás csapat létrehozását. E célok megvalósulásának első jele néhány hónappal az Egyesület alapítását követően már látható volt. Februárban ugyanis a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziummal együttműködve a FreeBees megkezdte a középiskolai tréningek szervezését, amelynek célközönsége elsősorban a gimnázium diáksága.

Sikerek
Az utánpótlásképzésnek köszönhetően több olyan tehetség is a sorainkat erősíti, akik nem csak a FreeBeesben játszanak meghatározó szerepet, de fiatal koruk ellenére már országos szinten is a legjobbak közé tartoznak. A klub első igazi sikerei is ennek az új generációnak az éretté válásával érkeztek el. A HOTRF-on elért első kupagyőzelem, a Winterleague versenyen szerzett junior ezüstérem és a 2010-es országos bajnoki cím megszerzése jól mutatják a csapat folyamatos fejlődését.

Utánpótlásnevelés
Továbbra is fontosnak tartjuk a fiatalok képzését, így 2010 őszétől a Lilla Téri Általános Iskolával 2012 óta a Hatvani István Általános iskolával állunk partneri kapcsolatban. Legújabb kezdeményezésünk a Debreceni Diák Ultimate Bajnokság, amelybe a város általános és közép iskoláit igyekszünk bevonni.

Egyetemi frizbi
A Debreceni Egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően már a hallgatók is megismerkedhetnek a frizbivel, hiszen 2015-től kezdve testnevelés óraként vehető fel az ultimate frizbi.

csapatunk története képekben
közös képek más csapatokkal
page.php?171

page.php?171

Üdvözlet

A Debreceni Frizbi Sportegyesület hivatalos honlapja
Minden jog fenntarva! © 2006-2011 FreeBees