Alapvető szabályok
Ultimate alapok

Az ultimate frizbi egy olyan különleges csapatjáték, mely az amerikai futball, a kosárlabda és a kézilabda vonásait hordozza magán. Az ultimate-t téglalap alakú pályán játsszák, melynek két végén bójákkal kijelölt zónák vannak. Pontot akkor szerez egy csapat, ha valamelyik játékosuk a zónán belül kapja el a diszket. A korongot csak passzolni lehet, futni nem szabad vele. Ha a támadó csapat valamilyen módon elveszti a korongot (elejti vagy a másik csapat kapja el), akkor az ellenfél támadhat onnan, ahol a játékszert elvesztették. Minden pont után térfélcsere van. Bíró nincs, a vitás eseteket a játékosok egymás közt beszélik meg. E sport egyik legfigyelemreméltóbb különlegessége, hogy fiúk és lányok egyszerre játszhatják, ugyanis a pályán szabálytalan mindenféle testi érintkezés, ebből fakadóan a férfiak fizikai fölénye nem annyira domináns, mint más sportágakban.

A pálya
Négyszög alakú (hivatalos mérkőzéseken 64 méter hosszú és 36 méter) széles játéktér két darab (hivatalosan 18 méter hosszú, 36 méter széles) zónával.

A játék kezdete
Minden pont után kezdésre kerül sor, ilyenkor a játékosok a saját zónájuk elülső vonalán állnak. A védekező csapat elvégzi a nyitást, így a támadó csapathoz kerül a korong. A szabályos ultimate-ben egy csapatnak 7 játékosa van egyszerre a pályán.

Pontszerzés
Pontszerzés akkor van, ha a támadó csapat egy játékosa az ellenfél zónájába lévő csapattársnak passzolja a korongot.

A korong mozgása
A játékosok nem futhatnak a koronggal. A játékos - akinél a korong van - 10 másodperc alatt tovább kell hogy passzolja azt saját csapattársának. A levegőben lévő korongot bármely játékos elkaphatja.

Támadásból védekezés
Ha egy passz nem sikeres, a támadás joga az eddig védekező csapathoz kerül.

Cserék
A csapatok pontszerzés után cserélhetik le a pályán lévő játékosaikat. A cserék számát tekintve megkötés nincs.

Fizikai érintkezés
A fizikai érintkezés a játékosok között nem megengedett. Ha mégis megtörténik, az foul-nak minősül. Ilyenkor a játék a csapatkapitányok megegyezésétől függően folytatódik.

Spirit of the game
Az ultimate fair játékon alapul. A versenyszellem mindig lényeges, de soha nem megy a játék rovására szabályok megszegésével, viták okozásával.
 

page.php?171

Üdvözlet

A Debreceni Frizbi Sportegyesület hivatalos honlapja
Minden jog fenntarva! © 2006-2011 FreeBees